Informația care dispare de pe noile buletine. Ce nu mai găsești pe cartea de identitate și de ce s-a luat această decizie

de: Alexandru Puiu
08 08. 2023

Înainte de finele acestui an, poate chiar înainte de încheierea verii, românii vor putea opta pentru noua carte de identitate electronică. Deși au existat mai multe dezbateri pe marginea noilor buletine, lucrurile pare să se fi finalizat.

De aproximativ un an, au început niște dezbateri aprinse în mediul online legate de introducerea în noile buletine electronice a cuvântului gen în loc de sex. Deși în dreptul acelui cuvânt ar fi scris în continuare F sau M, feminin sau masculin, mulți români s-au arătat ofuscați și atacați în cultura lor națională. Între timp, detaliul cu pricina a rămas bătut în cuie, iar pe noile cărți de identitate nu va mai exista ”sex”. Modificarea se face în baza HG 295/2021, anexa 5, conform căreia ”cartea electronică de identitate va conține informații înscrise cu privire la genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin)”.

Principalul argument pentru această schimbare insignifiantă vine de la Bruxelles, actul de identitate fiind elaborat pe baza ”Regulamantului UE 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate al cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație”.

În mod realist, autoritățile din România oricum nu transpun integral legislația europeană pe subiect în buletinele românești, pentru că în statele membre UE la gen ar trebui să fie disponibile variantele F (feminin), M (masculin) și X (neutru). Aceasta din urmă nu este disponibilă în legislația națională.

Punctul 24 (preambul): ”Statele membre ar trebui să poată decide cu privire la menționarea sexului unei persoane într-un document care intră sub incidența prezentului regulament. Dacă un stat membru menționează sexul unei persoane într-un astfel de document, ar trebui utilizate, după caz, specificațiile „F”, „M” sau „X” din documentul OACI 9303 sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv”.

Ce dispare de pe cartea de identitate, când se lansează

În teorie, în a doua jumătate a acestui an, noile cărți de identitate electronice ar fi trebuit să poate fi deja obținute în București, iar înainte de finele anului, în fiecare colț al țării. Din păcate, vor exista întârzieri.

„Trebuie să spun că nu am epuizat toate șansele pentru a avea la final de lună august emiterea cărților electronice de identitate. Vă pot spune, raportat la informațiile care au fost dezbătute ieri în presă, că nu este vorba de nicio neregulă.

Este vorba de o achiziție publică care se desfășoară în România și, bineînțeles, există și persoane care au anumite interese pe care vor să și le valorifice.

Toate dezvoltările sunt în curs, avem ca idee mai multe elemente pe care le putem folosi ca soluții de avarie, continuăm activitățile”, a explicat chestorul de poliție Aurel Cătălin Giulescu, împuternicit director general de la evidența Persoanelor din cadrul MAI, marţi, la Antena 3 CNN.

În ceea ce privește datele ce nu vor mai fi vizibile pe cartea de identitate, lista include locul nașterii și adresa de domiciliu sau de reședință. Acestea vor fi doar în format electronic. Ca o notă importantă, prețul unei cărți de identitate noi electronice este de 67 de lei, dar acesta va fi achitat de statul român, nu de către persoanele care îl solicită. În continuare vor fi disponibile și cărți de identitate tradiționale, fără CIP, dar acestea nu vor putea fi folosite la ieșirea din țară.